GK Today Hindi
GK Today 21 January Current Affairs MCQ
Advertisement

GK Today 21 January Current Affairs MCQ

Slide16.JPG


Advertisement

This post will only contain January 21th Current Affairs, which is highly important for all competitive exams. These January 21th Current Affairs questions are very useful for various competitive exams. As soon as you click on the "Start MCQ" button in any post, it will open, showing you questions and their options. Only one option will be correct, and to see the correct answer, you need to press the "Show Answer" button for that question.

January 21th Current Affairs plays a crucial role in the preparation of various competitive exams and Sarkari Exams. Current Affairs contributes significantly to the preparation of students aiming for UPSC, IAS, Banking, SSC, SSC CGL, Railways, Army, Airforce, and other government jobs. Staying connected with this website will keep you updated with current affairs in India and around the world.

Furthermore, after viewing all the questions in the same post, you will get an MCQ Test, including the questions seen in this post. This makes your preparation easier and more enjoyable.

With 21th Current Affairs, you can elevate your preparation to a different level, covering questions asked in UPSC, BPSC, SSC, RAILWAY, SSC CGL, Banking Exams, and all other government exams.


Advertisement

GK Today 21 January Current Affairs MCQ

Duration:- 5 Minutes



Advertisement

Q1. भारत ने लिथियम की खोज और खनन के लिए किस देश वे साथ करार किया है?  

(a). ऑस्ट्रेलिया

(b). जर्मनी

(c). अर्जेंटीना

(d). अमेरिका

Q2. समुद्री अभ्यास ‘अयुत्या’ भारत और किस देश की नौसेना के बीच आयोजित किया जाता है?   Most Important

(a). वियतनाम

(b). फ्रांस

(c). जापान

(d). थाईलैंड

Q3. भारतीय और जापानी तटरक्षकों द्वारा आयोजित संयुक्त अभ्यास का नाम क्या है?  

(a). वीर गार्जियन

(b). धर्म गार्जियन

(c). सहयोग काइजिन

(d). शिन्यू मैत्री

Q4. हाल ही में दीव में हुए ‘बीच गेम्स 2024’ में कौन चैंपियन बना है?   Most Important.

(a). मध्य प्रदेश

(b). पंजाब

(c). महाराष्ट्र

(d). गुजरात

Q5. हाल ही में दूसरा अंतर्राष्ट्रीय आयुष सम्मेलन कहाँ प्रारंभ हुआ है?  

(a). लंदन

(b). टोक्यो

(c). दुबई

(d). सिडनी

Q6. हाल ही में भारत और मालदीव के बीच उच्च स्तरीय ‘कोर ग्रुप’ की पहली बैठक कहां संपन्न हुई है?  

(a). न्यूयॉर्क

(b). मुंबई

(c). माले

(d). दिल्ली

Q7. वर्ष 2024 में बिक्स के सदस्य देशों की सख्या 5 से बढ़कर कितनी हुई?  

(a). 31

(b). 10

(c). 19

(d). 11

Q8. भारतीय गायक ने क्लाइमेट कॉन्सर्ट में 140 भाषाओं में गाने का गिनीज वर्ल्ड रिकॉर्ड बनाया?  

(a). बॉम्बे जयश्री

(b). पुष्पा भारती

(c). सुचेता सतीश

(d). एकता कपूर

Q9. हाल ही में जलवायु सम्मेलन 2024 का आयोजन कहाँ पर किया गया ?  

(a). कोटा

(b). लखनऊ

(c). भोपाल

(d). मुंबई

Q10. सामान्य नागरिक संहिता को लागू करने वाला भारत का तीसरा राज्य कौन बना?   Most Important.

(a). हिमाचल प्रदेश

(b). असम

(c). उत्तराखंड

(d). गोवा

Q11. हाल ही में किस राज्य में दुर्लभ ‘तिब्बती भूरे भालू’ पाए गए हैं?  

(a). मेघालय

(b). नागालैंड

(c). असम

(d). सिक्किम

GK Today 21 January Current Affairs MCQ

Duration:- 5 Minutes




Advertisement


Advertisement